Όσοι έχουν ακούσει πολύωρα ή all night long sets έχουν βιώσει την μαγεία της ένωσης DJ και κοινού. Τα πολύωρα DJ sets είναι εξαιρετικά ικανοποιητικά εξίσου για κοινό και DJs. Ο καλλιτέχνης έχει τον χρόνο να μάθει το κοινό, να χτίσει ένα set με αρχή, μέση και τέλος και να παρουσιάσει όλα τα κομμάτια που έφερε. Το κοινό, από την άλλη, έχει την ευκαιρία να δει τον DJ να εξερευνά τα όρια της δημιουργικότητας του και να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για αυτόν.

Αυτή την πολιτική ακολουθεί το Berghain και το Panorama Bar. Κάθε set έχει ελάχιστη διάρκεια 4 ώρες και κάθε DJ έχει την ευκαιρία να πειραματιστεί και να παρουσιάσει τον ήχο, τις επιλογές και την προσωπικότητα του. Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι έχουν βρεθεί σε αυτά τα δύο μέρη, θεωρούν κορυφαία τα set που άκουσαν. Δεν είναι μόνο λόγο του χώρου και του ηχοσυστήματος, αλλά και της διάρκειας των set.

Πέρα από το Βερολίνο, το club De School στο Άμστερνταμ αφήνει συχνά τους DJs να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους με τα extended sets και το Phonox στο Λονδίνο υπερηφανεύεται για τα all night long sets που προσφέρει.

Δυστυχώς αυτού του είδους η πολιτική συναντάται σπάνια. Η πλειοψηφία των δημοφιλέστερων club περιορίζει τα sets στα 60 ή 90 λεπτά για χωρέσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι DJs στο line up. Σίγουρα συμβάλουν στην dance σκηνή παρουσιάζοντας τους καλύτερους καλλιτέχνες από τον όλο τον κόσμο, αλλά με τα μεγάλα line up περιορίζουν πολύ την δημιουργικότητα των DJs. Τα 60 λεπτά δεν είναι αρκετά για τον DJ ώστε να «διαβάσει» το κοινό, να βρει το ρυθμό του και να δείξει ποιος είναι.

Δεν λέμε πως κάθε DJ set θα πρέπει να είναι μαραθώνιο, αλλά το τρίωρο ή τετράωρο θα πρέπει να γίνει η συνηθισμένη διάρκεια των set.

Τα line up θα πρέπει να χτίζονται με γνώμονα την προβολή ενός, δύο το πολύ τριών καλλιτεχνών και όχι 10. Αφήστε τα εκθαμβωτικά μακροσκελή line up, ρίξτε τον προβολέα στον καλλιτέχνη και δώστε του την δυνατότητα να γεμίσει τον χώρο με το ταλέντο του.