Βερολίνο
Βερολίνο

Πολιτικοί και clubs του Βερολίνου συνεργάζονται για να κάνουν το clubbing πιο βιώσιμο.

Το Βερολίνο θέλει να γίνει μια πόλη με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα μέχρι το 2050. Ενώ πολλοί πιστεύουν πως η αυτοκινητοβιομηχανία θα παίξει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη αυτού του στόχου, η βερολινέζικη club σκηνή ίσως μπορεί να βοηθήσει ανοίγοντας τον δρόμο.

Τα club εκπέμπουν πολύ διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ «Φίλοι της Γης – Γερμανία», ένα club εκπέμπει περίπου 30 τόνους ετησίως και σε ένα Σαββατοκύριακο καταναλώνει τόση ηλεκτρική ενέργεια όση ένα νοικοκυριό σε ένα ολόκληρο έτος.

Ο Georg Kossler από το οικολογικό κόμμα των Πρασίνων ισχυρίζεται πως είναι σημαντικό τα clubs του Βερολίνου να γίνουν «πράσινα» ώστε να παρακινήσουν τους πολίτες να κάνουν το ίδιο.

«Πιστεύω τα clubs του Βερολίνου είναι trendsetters, όχι μόνο στη μουσική αλλά και στο lifestyle. Όταν ο κόσμος δει πως πλέον δεν χρησιμοποιούν πλαστικά καλαμάκια, ίσως ξεκινήσει να κάνει το ίδιο και στο σπίτι», δήλωσε στη Deutsche Welle.

«Γι’ αυτό εμείς οι πολιτικοί επικεντρωνόμαστε στα clubs, διότι έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο κόσμο. Χιλιάδες πολίτες του Βερολίνου πηγαίνουν στα club, χιλιάδες τουρίστες έρχονται στο Βερολίνο για τα club, οπότε μπορούμε να φτάσουμε πολλούς ανθρώπους, συνεργαζόμενοι με τα club και κάνοντας τα club πιο πράσινα».

Ο Georg Kössler του οικολογικού κόμματος Πράσινοι

Η Γερουσία του Βερολίνου βοηθά τα clubs να γίνουν πράσινα

Ένα νέο project δημιουργήθηκε από την ΜΚΟ «Φίλοι της Γης – Γερμανία» και το σωματείο clubliebe e.V., το οποίο βοηθά τα βερολινέζικα club να επιτύχουν αυτό τον στόχο.

Χρηματοδοτούμενο από την Γερουσία του Βερολίνου, το project στέλνει ειδικούς στα club για να τα συμβουλεύσει πως να γίνουν φιλικότερα προς το περιβάλλον, π.χ. με την μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, την εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων ψύξης και θέρμανσης, την μείωση της κατανάλωσης νερού και την καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων τους.

Ο Marcel Weber, γενικός διευθυντής του διάσημου gay club SchwuZ, όταν άκουσε για το project ήταν από τους πρώτους που εκδήλωσε το ενδιαφέρον του.

«Αναρωτιόμασταν από καιρό πως μπορούμε να γίνουμε βιώσιμοι ως club. Έχουμε ήδη αντικαταστήσει όλα μας τα φώτα με τεχνολογία LED αλλά πιστεύουμε πως μπορούμε να κάνουμε περισσότερα», είπε στην Deutsche Welle.

«Αν δείτε πόσα απορρίμματα παράγουμε ως club, γίνεται σαφές πως η βιωσιμότητα είναι ένα σημαντικό θέμα.»

SchwuZ club

Πλέον το SchwuZ συνεργάζεται με το project ώστε να γίνει πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Έχει επιθεωρηθεί ολόκληρο το club, από τα καλώδια του ήχου μέχρι τα ψυγεία και τις μονάδες ψύξης, ώστε να βρεθούν τρόποι να μειωθεί το αποτύπωμα άνθρακα του club. Επίσης ο γενικός διευθυντής του club δήλωσε πως θα αρχίσουν να παραγγέλνουν περισσότερα προϊόντα που δεν είναι τυλιγμένα σε πλαστικό.

Παράγοντας ενέργεια μέσω του χορού

Μια πρωτοποριακή ιδέα που έχει ακουστεί, είναι αυτή των dancefloor που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια. Ο Ολλανδός σχεδιαστής Daan Roosegaarde δημιούργησε ένα βιώσιμο dancefloor, το οποίο μετατρέπει την ενέργεια των clubbers που χορεύουν σε ηλεκτρική. Η εφεύρεση του χρησιμοποιείται ήδη σε ένα club του Ρότερνταμ.

Sustainable Dance Floor

Ο Marcel Weber από το SchwuZ, ισχυρίστηκε πως αυτή η τεχνολογία είναι πολύ ακριβή και πως τα περισσότερα club του Βερολίνου έχουν βραχυπρόθεσμα συμβόλαια ενοικίασης, τα οποία αποθαρρύνουν τα club από το να κάνουν μια τόσο μεγάλη επένδυση σε τεχνολογία ενεργειακής απόδοσης.

Όμως πολιτικοί όπως ο Kossler θέλουν να το αλλάξουν αυτό.

«Έχουμε δημιουργήσει ένα ταμείο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για την προστασία του κλίματος μέσα στη πόλη οπότε όποιος έχει μια καλή ιδέα ας έρθει σε εμάς», δήλωσε.

«Καλούμε τα clubs να υποβάλουν αιτήσεις για να γίνουν πράσινα».

Πηγή: Deutsche Welle