Πριν λίγες μέρες, το DJ Mag και το Beatport ανέδειξαν την Charlotte de Witte ως την Νο1 DJ της techno και house σκηνής για το 2020. Τα αποτελέσματα της “alternative” 100άδας διαμορφώνονται από τις πωλήσεις του Beatport και από την καθιερωμένη ψηφοφορία για τους Top 100 DJs του πλανήτη, όπου τα τελευταία χρόνια κυριαρχούν οι καλλιτέχνες της mainstream ηλεκτρονικής μουσικής.

Με αφορμή τα σχόλια σας για τα αποτελέσματα, αναζητήσαμε τους παράγοντες που επηρεάζουν την 100άδα.

Πωλήσεις στο Beatport

Οι συνολικοί αριθμοί πωλήσεων κάθε καλλιτέχνη που παίξανε ρόλο στην διαμόρφωση της 100άδας δεν είναι διαθέσιμοι. Αναζητήσαμε τον αριθμό κομματιών που έβγαλαν μέσα στο 2020 οι πρώτοι 10 της 100άδας + μερικοί από τους καλλιτέχνες που μας αναφέρατε.

Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως οι αριθμοί κομματιών και πωλήσεων δεν συγκρίνονται μεταξύ τους, γι’αυτό και δεν τους συμπεριλάβαμε στη λίστα με τους παράγοντες. Παραθέτουμε την λίστα μονάχα για να πάρετε μια ιδέα της φετινής τους δισκογραφίας.

1. Fan base

Σε έναν online διαγωνισμό δημοφιλίας εννοείται πως οι followers στα social media παίζουν σημαντικό ρόλο.

Η ετήσια αύξηση των followers δίνει μια καλύτερη εικόνα της δυναμικής τους δίνει η ετήσια αύξηση των followers. Δεν συμπεριλάβαμε όλους τους παραπάνω καλλιτέχνες γιατί μας έλειπαν στοιχεία από το 2019.

Στο Instagram αυξάνετε με τεράστιο ρυθμό η δημοφιλία των Peggy Gou, Charlotte de Witte και Amelie Lens, ενώ στο Facebook μόνο η Charlotte διατηρεί παρόμοιο ρυθμό.

Άλλος ένας παράγοντας που διαμορφώνει την 100άδα, μάλλον και ο σημαντικότερος, είναι το αν οι καλλιτέχνες παρακινούν τους φαν να τους ψηφίσουν. Άλλοι αδιαφορούν για την λίστα του DJ Mag και άλλοι τρέχουν προωθητικές καμπάνιες πολλών χιλιάδων ευρώ για να συγκεντρώσουν ψήφους. Όσο πιο ψηλά στα λίστα τόσο μεγαλύτερο το κασέ…

2. Συμμετοχή σε μεγάλα event

Η συμμετοχή σε μεγάλα event και φεστιβάλ που συγκεντρώνουν δεκάδες χιλιάδες clubbers επηρεάζει κατά πολύ την δημοφιλία των καλλιτεχνών. Επειδή είναι δύσκολο να ερευνήσουμε τις συμμετοχές όλων των προηγούμενων καλλιτεχνών, περιορίσαμε την έρευνα στους δύο πρώτους DJs της 100άδας, στην Charlotte de Witte και στον Carl Cox.

Time Warp
2019: Συμμετείχαν και οι δύο
2020: Συμμετείχε μόνο η Charlotte de Witte (online event)

Awakenings
2019: Συμμετείχε μόνο η Charlotte de Witte
2020: Δεν συμμετείχαν (online event)

Tomorrowland
2019: Συμμετείχαν και οι δύο
2020: Συμμετείχε μόνο η Charlotte de Witte (online event)

3. Συμμετοχή σε live streaming

Πέρα από τις virtual διοργανώσεις των φεστιβάλ, φέτος είδαμε πολλά ακόμα live streaming.

Το Tomorrowland διοργάνωσε μονάχα ένα live με headliners την Charlotte de Witte και τον σύντροφό της Enrico Sangiuliano.

To Beatport στρίμαρε 5 virtual event που συμμετείχε ο Carl Cox μαζί με άλλους καλλιτέχνες, χωρίς την Charlotte de Witte σε κάποιο από αυτά, όμως έκανε και 2 στριμαρίσματα αποκλειστικά με την Charlotte.

Λαμβάνοντας υπόψη όλους τους προηγούμενους παράγοντες, καταλήγουμε στο ότι η Charlotte de Witte τον τελευταίο χρόνο προβλήθηκε πολύ περισσότερο από τον Carl Cox. Στους διαγωνισμούς δημοφιλίας παίζει ρόλο η ποσότητα και όχι η ποιότητα.